Visenterna (europeisk bison) levde under bronsåldern i de svenska lövskogarna i hela södra Sverige ända upp till de väldiga skogarna i Tiveden och Kolmården. Visenterna försvann någon gång under början av medeltiden från den svenska faunan. Kanske kommer de åter att ströva fritt i de svenska skogarna, men tills dess är du välkommen att besöka visenterna i Avesta.
Internationellt räddningsarbete
Kanske står hela flocken på andra sidan staketet och tittar nyfiket på dig, eller så är de på väg in bland träden för att äta löv eller få skugga. Visenterna är flockdjur och lever i hjordar på mellan 10 och 30 djur. Avesta Visentpark är en av Europas viktigaste avelscentraler för bevarandet av visenterna, och deltar i det internationella räddningsarbetet.Härifrån reste två kvigor till rumänska Karpaterna sommaren 2009, och genom djurens märkning har vi kunnat följa dem och vet att de har det bra. Parken har 30-talet djur som går i två flockar i varsitt stort hägn. Några går också i mindre hägn som man kan besöka tillsammans med guide.
Ko leder flocken
Visenterna är stora och väl medvetna om sin styrka. En tjur kan väga upp mot 800-1000 kg, och försvarar sin flock. Kon är något mindre och väger upp mot 600-700 kg. Kalvarna väger mellan 16 och 30 kg vid födseln. Trots tjurens storlek ochstyrka är det en gammal ko som leder flocken. Sommaren 2010 fick Avesta Visentpark 8 kalvar, vilket var mer än någon annan avelscentral i Europa.
Här fanns visenterna
Visenten försvann ur Sveriges fauna för cirka tusen år sedan.Däremot levde den vidare i Mellaneuropa.
Efter första världskriget utrotades de sista visenterna i vilt tillstånd
som fanns i Polen. Endast 54 individer återstod då i olika djurparker.
Bevarandeprojektet som fortfarande pågår har räddat arten från att
utrotas helt och hållet. Idag finns frilevande visenter främst i Polen,
men även i Vitryssland, Ukraina och i Ryssland.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar